Recsk, Eger – Honismereti kirándulás

A Rákóczi Szövetség Rendhagyó Diákutaztatási Programjának köszönhetően intézményünk, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának 32 fő diákja és 3 fő tanára kíséretében 2020. október 15-én kirándulást szervezett a Recski Nemzeti Emlékparkba illetve Egerbe.

A honismereti kirándulás az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően valósult meg.

Kirándulásunk első helyszíne a Recski Nemzeti Emlékpark volt. A Mátra hegység területén található kis településtől, Recsktől mintegy 6 kilométerre 1950 és 1953 között a leghírhedtebb kommunista kényszermunkatábor működött szovjet mintára. A kegyetlen körülmények között fogvatartott 1500 kényszermunkás emlékének adózva 1996-ban nyílt meg az Emlékpark. Egy rendkívül részletes és megrendítő előadást hallgathattak meg tanulóink az akkori évekről és körülményekről, szemléletes képek, tárgyak és videó mutatta be a tábor működését.  A park bejáratánál az egykori őrtorony mása fogadott minket. A tér közepén az emlékművet tekintettük meg, a két rácsos fehér kő rom közé illesztett márványgolyóval, melynél egyik diákunk egy versrészlettel emlékezett meg az áldozatokról és a szörnyűségeket átélt túlélőkről. Ezután koszorút helyeztünk el az emlékműnél. A rekonstruált barakkban kiállítást nézhettünk meg a fennmaradt emlékekből, melyek nagy hatást tettek diákjainkra.

Ezután Eger városába látogattunk el. A lenyűgöző város sokszínűségével, számtalan látnivalójával magával ragadta tanítványainkat. A nagy történelmi múltra visszatekintő városban elsőként az egri várat kerestünk fel, ami az egyik leghíresebb történelmi eseményhez, az 1552-es ostromhoz kapcsolódott, amikor a várvédők Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. Majd Eger belvárosának főterére, a Dobó térre sétáltunk át, ahol megnézhettük többek között Dobó István szobrát, a minorita templomot, a városházát is. Ezt követően ellátogattunk a 40 méter magas minarethez, melyet néhány lelkes diákunk a keskeny, 97 lépcsőfok ellenére is megmászott. A továbbiakban megtekintettük az egri főegyházmegye katedrálisát, mely Magyarország egyik legnagyobb temploma. Közvetlenül mellette található a társadalmi összefogással épült Országzászló Emlékhely. A nemzeti összetartozást hirdető zászlót és az azt tartó obeliszket a Pyrker téren nézhettük meg, az egykori Felszabadulási emlékmű helyén. A tartalmas programok miatt a nap gyorsan eltelt és késő délután elérkezett a hazautazás ideje.

A résztvevők egyöntetű véleménye alapján jól érezték magukat és érdekesnek, sokszínűnek találták a programokat, szívesen vennének részt újabb pályázatban, ha lehetőség nyílna rá.

A projektnek köszönhetően diákjaink látnivalókban és élményekben gazdag kirándulásról térhettek haza. A látott és hallott információk bővítették és elmélyítették tanulóink ismereteit. Az együtt eltöltött idő rendkívül fontos közösségépítő hatással volt diákjainkra.

Simon Ilona, szervező tanár