Olasz témahét a KERI-ben

Iskolánkban, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban 2021. november 22-26 között „Olasz projekthetet” tartottunk.

A témahét célja Olaszország megismerése és népszerűsítése a 2022 nyarán megszervezésre kerülő trieszti Erasmus+ nyári gyakorlat kapcsán.

Tanulóink és oktatóink a szakmákhoz kapcsolódó projektek során választottak témát, tervezték meg tevékenységüket, hozták létre a produktumokat és értékelték a hetet.

A vendéglátáshoz kapcsolódóan a konyhai gyakorlatokon ínycsiklandozó pizzák, raviolik, lassagnék készültek, melyeket a felszolgálók szépen díszített olaszos büféasztalokon mutattak be finom kávék és limonádék kíséretében.

Idegenforgalmi órákon bejárták az olasz „csizmát”, csoportosan készített prezentációk segítségével ismerték meg a tartományokat. Földrajz órán elkészítették az Etna makettjét, ahol igazi lávakitörést idéztek elő a tanulók.

Idegen nyelvi órákon szakmaspecifikus, földrajzi, kulturális és sok más információ alapján elkészített anyagból könyv, matematika órán az osztály létszámához igazodó nyersanyag kalkulációs receptfüzetek készültek.

A kereskedelem ágazat tanulói a tanboltban olasz termékeket bemutató asztalt (disply) készítettek, a gazdálkodásmenedzsment ágazat gazdasági szempontok szerint dolgozta fel a témát. Humán órákon az olasz irodalom, jövevényszavak, költők, művészek, az olasz történelem került feldolgozásra.

Tanulóink és oktatóink nagy lelkesedéssel vettek részt a pojektekben, gyakorlatorientáltan ismerkedhettek meg Európa közkedvelt turisztikai úticéljával, Olaszországgal. A nyári gyakorlat során 14 tanuló a valóságban is átélheti a mediterrán életstílust, megismerhetik a nyüzsgő tengerparti város hangulatát, munkavilágát.