Bor- és pezsgőgyártó technikus

Technikai kód: 0012

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar ágazat

A szakma megnevezése: Bor- és pezsgőgyártó technikus

A szakma azonosító száma:

Iskolai előképzettség:

  • Alapfokú iskolai végzettség
  • 2 éves képzés esetén érettségi bizonyítvány

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges

Szakmaleírás:

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat lát el. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.

Szakmai követelmények:

  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő éves munkáit;
  • megtervezi és irányítja a szüretet;
  • elvégzi és ellenőrzi a szőlő átvételét, feldolgozását;
  • elvégzi és ellenőrzi a must kezelését, javítását, tartósítását;
  • mustot erjeszt, fehér-, rozé- és vörösbort készít;
  • pezsgőt készít;
  • bort tárol, kezel;
  • borkülönlegességeket készít;
  • szénsavas borokat készít;
  • bort palackoz;
  • bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.