Technikai kód: 0003
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Szőlész-borász
A szakma azonosító száma: 4 0721 05 14
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
A szőlőültetvényben tápanyag utánpótlást végez.
Szőlőültetvényt létesít.
Elvégzi a szőlőápolás alapfeladatait.
Megkülönbözteti az egészséges és beteg növényi részeket.
A szüretet megelőzően nyomon követi a szőlőfajták érését, különböző módszerekkel megbecsüli a várható termés mennyiségét.
A szüreti terv alapján előkészíti a szőlőfeldolgozó gépeket, eszközöket, anyagokat a szüretre, szüretel.
Elvégzi a szőlő mennyiségi-, minőségi átvételét, fogadja a szőlőt. A technológiai célnak megfelelően feldolgozza a szőlőt, kezeli a cefrét, kezeli a mustot és előkészíti az erjesztésre. Előkészíti és beadagolja a feldolgozás során alkalmazott segédanyagokat.
Fehér-, rozé-, siller- és vörösbort erjeszt.
Kezeli az újbort. Alkalmazza a bortisztítás módszereit: fejtőrendszert állít össze, bort fejt, próbaderítést végez, kiválasztja, kiméri és előkészíti a derítőszereket, deríti a bort. Kiszámolja a szükséges szűrőanyag mennyiségét, összeállítja és előkészíti a szűrőgépeket, és bort szűr.
Kialakítja a borharmóniát. Elvégzi és kiértékeli a műveletekhez kapcsolódó próbavizsgálatokat. Bort organoleptikus módon kóstol, bírál.
Technológiai céltól függően érleli a bort. Az érleléshez használt edényt szakszerűen tisztítja, kezeli. A bor érésének nyomon követéséhez mintát vesz.
A kiválások megelőzése érdekében stabilizálja a bort. Felismeri a borhibákat és borbetegségeket és kezeli azokat.
Előkészíti a bort a palackozáshoz. Különböző technikákkal palackoz. Elkészíti a bor és pezsgő címkéjét.
Tokaji borkülönlegességet készít, vagy adott rendezvényen bemutatja azok sajátosságait.
Pezsgőgyártáshoz töltőbort készít. Különböző technológiákkal pezsgőt és CO2-ot tartalmazó bort gyárt.
Borbírálatot és borturisztikai alapismereteit felhasználva borbemutatót tart, borkóstolót tart. Jellemzi Magyarország borvidékeit és borrégióit.
Nappali és felnőtképzések
Kecskés János, igazgató
3910 Tokaj, Tarcali út 52.
tel.: 47/552-005
e-mail: tokajimg@the-mg.hu
Gazdasági iroda
Macsi Zoltán
tel.: 47/552-006
e-mail: gazdasagi@the-mg.hu
Tisza Panzió
Herelai Zsuzsanna
tel.: 47/320-019
Ügyfélfogadás:
Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 16:00
Péntek: 8:00 – 14:00